|
|
ΑΕΡΩΔΕΙΣ ΚΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ
Οι αερώδεις κύστες του πνεύμονος αντιπροσωπεύουν κύστες διαφόρων μεγεθών, που μπορεί να βρίσκονται υπεζωκοτικά, αλλά και βαθειά μέσα στο πνευμονικό παρέγχυμα. Συνήθως έχουν μεγάλο μέγεθος, με σκληρό τοίχωμα σε σύγκριση με το τοίχωμα των υπεζωκοτικών φυσαλλίων. Για τον λόγο αυτό οι υπεζωκοτικές φυσαλίδες ευθύνονται σχεδόν πάντα για τον αυτόματο πνευμοθώρακα, ενώ πολύ σπάνια οι αερώδεις κύστες είναι αιτία πνευμοθώρακος. Πολλές φορές οι κύστες αυτές παίρνουν τεράστιες διαστάσεις, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ημιθωρακίου. Οι κύστες αυτές πρέπει να αφαιρεθούν, πρώτον διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα και ο κίνδυνος να μολυνθούν και τότε η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη και οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς οι ασθενείς αυτοί συχνά έχουν μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Άλλος λόγος για τον οποίο οι κύστες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν είναι ότι όχι μόνο καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ημιθωρακίου χωρίς να συμμετέχουν στην λειτουργία του πνεύμονος, αλλά δεν επιτρέπουν στο υπόλοιπο φυσιολογικό πνευμονικό παρέγχυμα να συμβάλλει στην αναπνευστική λειτουργία. Τέλος, πιο σπάνια, αποτελούν εστίες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονος.
Αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα. Το πρώτο σχετίζεται με την διαφορική διάγνωση μεταξύ μιάς ευμεγέθους αερώδους κύστεως και αυτόματου πνευμοθώρακος, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχουν παλαιότερες ακτινογραφίες θώρακος. Βεβαίως η ακτινολογική εικόνα είναι τελείως διαφορετική στην περίπτωση του πνευμοθώρακος από ότι στην περίπτωση της αερώδους κύστεως. Η αξονική τομογραφία του θώρακος, σχεδόν πάντα είναι σε θέση να ξεχρίσει τις δύο κλινικές οντότητες.
Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η τήρηση βασικής αρχής της σωστής χειρουργικής που συνίσταται στην διατήρηση όλου του λειτουργικού πνευμονικού ιστού και για κανένα λόγο δεν πρέπει να διενεργηθεί λοβεκτομή αλλά ούτε τμηματεκτομή, εφ’ όσον είναι εφικτό.
Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό ο χειρουργός να φροντίζει για τον περιορισμό της μετεγχειρητικής διαφυγής αέρος από τα σημεία της συρραφής του πνεύμονος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση ιστικής κόλλας, την χρήση ειδικών συρραπτικών εργαλείων ενισχυμένων με ειδικές συνθετικές λωρίδες που έχει στην διάθεσή του ο θωρακοχειρουργός.
|
|
|